Welkom bij

WereldwinkelBorne.nl

Protest tegen bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking

Het kabinet Schoof komt met een drastische inkrimping van "ontwikkelingshulp". Een kortzichtig voorstel dat het verbindend imago van Nederland schaadt en averechts werkt, vinden Nederlandse Wereldwinkels. 

Wereldwinkels zijn opgericht om een bijdrage te leveren aan een eerlijker verdeling van de welvaart in de wereld. Al ruim een halve eeuw zetten duizenden vrijwilligers over het hele land zich in om samen met importeurs en ondernemers in ontwikkelingslanden bij te dragen aan de economische ruggengraat van zwakke economieën. Ze doen dat door producten te verkopen die zijn gemaakt met respect voor mens en milieu. De verkoop levert mensen een leefbaar inkomen op en een beter bestaan en waar mogelijk het ontwikkelen van lokale handelFair trade geeft daarvoor 10 belangrijke principes.

Alle mensen zijn gelijkwaardig, ieder heeft het recht op een menswaardig bestaan en het welzijn van de een mag niet ten koste gaan van het welzijn van de ander. Een menswaardig bestaan draagt bij aan stabiliteit in landen en verkleint de noodzaak tot vluchten naar een vreemd land. Ontwikkelingssamenwerking vanuit de overheid is daarvoor eveneens een belangrijk middel. 

Als wereldwinkels zijn we geschokt door de plannen die het kabinet Schoof heeft gepresenteerd. We maken ons grote zorgen om het mensbeeld dat uitgedragen wordt. In de zeventiger jaren is de term ontwikkelingshulp vervangen door ontwikkelingssamenwerking. Dit om weer te geven dat de ontvangende landen en organisaties als gelijkwaardige partners worden gezien in het samenwerken aan een betere wereld. Door nu weer te spreken over ontwikkelingshulp wordt de suggestie gewekt dat ongelijkwaardigheid uitgangspunt is. Helaas sluit dit aan bij de trend om asielzoekers als oorzaak te benoemen van tal van maatschappelijke problemen in Nederland. 

Het voortdurend uitdragen van deze signalen bevestigt dat verschillen in welzijn en leefomstandigheden normaal zijn. Dat het niet meer nodig is om je in te zetten voor het verkleinen van de (internationale) armoede- en ongelijkheidskloof. 

Hierbij past het plan van het kabinet om de koppeling met het bruto nationaal product in Nederland los te laten. Het verschil in welzijn en mogelijkheden om een menswaardig bestaan op te bouwen wordt hierdoor steeds groter. Het woord solidariteit zullen we met onze klanten sterker tot uitdrukking moeten brengen nu dat het niet meer zichtbaar is in ons regeerakkoord, nu we internationaal op het punt staan in plaats hiervan een imago van eigen belang eerst op te bouwen.

De forse bezuiniging treft de meest kwetsbare mensen in hun bestaan. Dit betekent bijvoorbeeld minder geld voor humanitaire hulp voor mensen in nood, maar ook voor het stimuleren van vrouwenrechten, de voedsel- en waterzekerheid en onderwijs en de bestrijding van hiv, aids en kinderarbeid. En meer bestaansonzekerheid op allerlei gebied, wat kan leiden tot conflicten en geweld. Ook wordt gekort op opvang in de regio. De kans bestaat dat meer mensen zich genoodzaakt voelen op weg te gaan naar gebieden waar het leven beter is. En dat wil dit kabinet toch niet? 

Wij willen geen stappen terug zetten maar doorgaan en bijdragen aan een wereld waarin we samenwerken en verbinden. We denken daarbij ook aan de woorden die in de politiek lijken te zijn vergeten: “als we niet samenwerken aan een eerlijke wereld dan zal de ongelijkheid zorgen dat ze het hier komen halen”.

Ria Zijlstra, bestuurslid Platform Wereldwinkel.Nu, en Hanneke de Jong, voorzitter Wereldwinkels Nederland