Welkom bij

WereldwinkelBorne.nl

PRACHTIGE FAIRTRADE BEELDEN BIJ WERELDWINKEL BORNE

PRACHTIGE FAIRTRADE BEELDEN BIJ WERELDWINKEL BORNE

Omdat het weer bijna Borne op z’n Best is met z’n levende standbeelden heerst bij Wereldwinkel Borne de hele maand april een beeldenstorm; met korting op alle beelden die niet alleen fairtrade zijn, maar vooral ook prachtig. En ze zijn er in allerlei materialen: brons, keramiek, steen en scrapmetal, kunst van gerecycled materiaal.

In Burkina Faso is het gieten van bronzen beelden een eeuwenoud, traditioneel en belangrijk ambacht. De kennis ervan wordt overgedragen van leermeester op leerling, vaak nog in familieverband. De bronsgieters zijn vooral mannen van de Djermée-stam. De groep beeldhouwers van Ali Nikiema en Yacouba Guira maken de prachtige beelden die wereldwinkels verkopen. Dit gebeurt met de ‘verloren was’-techniek. Hierbij wordt het originele beeld gemaakt van was. Dit wordt bedekt met klei. De klei wordt gebakken en de was smelt en loopt uit de vorm. Zo ontstaat een mal, waarin brons wordt gegoten. Het gegoten beeld wordt deels gematineerd met koperoxide, wat het de mooie kleur geeft.

Uit Mexico zijn er de fraaie keramieken damesfiguren. De combinatie van Italiaanse kunst en Mexicaanse kennis van klei en keramiek is de basis van deze unieke handgemaakte collectie. De vrouwen die deze beelden maken, krijgen in de werkplaats een kans om zich zowel persoonlijk als economisch te ontwikkelen. Zij boetseren beelden van speciale klei, wat zorgt voor hardere beelden die minder kwetsbaar zijn. Het bakproces op 1200 graden verhardt de beelden nog verder. Na het bakken schuren en gronden ze de beelden. Ieder beeld krijgt verschillende lagen verf voor een natuurlijke uitstraling. Daarna werkt men het beeld af met een matte lak om het beeld te beschermen. Ieder half jaar ontwerpen zij nieuwe beelden zodat de collectie steeds verandert. De prachtige beelden brengen een stukje Mexico bij je binnen. Ze geven warmte en gezelligheid aan je huis. Deze collectie is alleen geschikt voor binnenshuis.

Daarnaast heeft de wereldwinkel stenen beelden uit Zimbabwe. Pas een aantal decennia geleden werd in Zimbabwe ontdekt dat serpentijnsteen prima basismateriaal is voor het maken van beelden. Met gevoel voor precisie en de juiste verhoudingen vormen de kunstenaars uit deze bijzondere steen diverse familiebeelden. Dankzij de combinatie van de prachtige kleuren en patronen én creativiteit van de kunstenaar is elk beeld uniek. Op diverse locaties in Zimbabwe ligt serpentijnsteen dicht aan de oppervlakte. De steen wordt in brokstukken van verschillende grootte uitgehakt en de kunstenaars ontdoen de gewonnen stenen ter plekke van overtollige scherpe en onregelmatige randen. Een ton serpentijnsteen bevat gemiddeld vijftig brokken voor beelden van ieder circa 30 cm. Per dag maakt een kunstenaar gemiddeld drie familiebeelden. Het zijn de vrouwen die daarna met maar liefst acht gradaties schuurpapier de beelden in een bak met water helemaal glad schuren. Dit schuren kost overigens net zoveel tijd als het creëren van een beeld. Vervolgens gaan de beelden terug naar de kunstenaar die ze verwarmt en met was behandelt. Hierdoor ontstaat de kenmerkende diepe, intense kleur.

In april verkoopt Wereldwinkel Borne de beelden met 20% korting.