Welkom bij

WereldwinkelBorne.nl

Bloemetjes van vlinder cocons

BIJZONDERE BLOEMETJES BIJ WERELDWINKEL BORNE

De fairtrade cadeaus van de Wereldwinkel Borne hebben stuk voor stuk een bijzonder verhaal. Wat heeft koning Bhumibol van Thailand te maken met de kleurrijke cocon bloemetjes die in onze winkel te koop zijn?

De coconbloemetjes worden door wereldwinkelklanten zeer gewaardeerd. Deze prachtige bloemetjes worden gemaakt bij de non-profit organisatie ‘Royal Project’, ooit opgezet door de Thaise Koninklijke familie. Nadat de zijderups in een vlinder is veranderd, blijven de lege cocons achter. Hier worden de zijdedraden vanaf gehaald en van de resterende lege cocons worden deze bloemetjes gemaakt.

Het Royal Project is een initiatief van koning Bhumibol Adulyadej die 70 jaar over Thailand heerste, van 1946 tot 2016. Het werd in 1969 opgericht om de problemen van ontbossing, armoede en opiumproductie aan te pakken door alternatieve gewassen te promoten. Het was 's werelds eerste project om de drugsteelt te vervangen door legale gewassen en is een van de meest succesvolle projecten van dit type. Naast de bewerking van de cocons van de zijderupsen, houdt men zich o.a. ook bezig met fruit-, koffie- en theeteelt. Op een groot landgoed zijn er verschillende bedrijven waar mensen werk en onderdak vinden. Zo krijgen de oorspronkelijke bewoners een beter bestaan, het doel van de projecten. In 006 ontving koning Bhumibol de eerste ‘Human Development Lifetime Achievement Award’ van de Verenigde Naties. Daarmee werden zijn inspanningen om te komen tot meer stabiliteit binnen de parlementaire democratie in Thailand beloond.