Welkom bij

WereldwinkelBorne.nl

TREK AAN HET LANGSTE EIND MET DE MELBUULN

Arme mensen en arme landen trekken bij crisissituaties altijd aan het kortste eind. Daarom helpen Wereldwinkels juist hen!!

Met de Melbuulndagen 26 en 27 augustus trek je in onze kraam altijd aan het langste eind! Want ALTIJD PRIJS! Kom en doe mee voor 1 euro per trekbeurt. Zes keer trekken voor € 5.

 

MELBUULN TOUWTJE TREKKEN 

TREK AAN HET LANGSTE EIND BIJ WERELDWINKEL BORNE

Mensen in arme landen trekken altijd aan het kortste eind. Wereldwinkels bezorgen hen dáár werk en inkomen. Kom touwtje trekken: trek jij aan het langste eind? Ja! Want altijd prijs!!

Of het nu gaat om de gevolgen van de klimaatcrisis en de opwarming van de aarde of om wereldwijde handelsrelaties, altijd trekken de armste mensen en de armste landen aan het kortste eind. Klimaatverandering slaat harder toe in Afrika dan waar ook ter wereld, hoewel het continent goed is voor minder dan 4 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Juist daar wordt het steeds vaker extreem droog waardoor oogsten mislukken, vee sterft en voedsel schaars wordt. Tegelijk leidt de klimaatschade tot extreme hoosbuien, overstromingen en aardverschuivingen en tot verwoesting van huizen en landbouwgrond. Mensen raken hun werk en inkomen kwijt.

Ook economisch trekken arme landen aan het kortste eind: In de vuile strijd om aardmetalen wordt Afrika weer de melkkoe waar China en de Westerse landen hun slag slaan en ten koste van de Afrikanen: zij blijven zitten met de milieuschade, vervuiling, misstanden in mijnen, sociale ontwrichting, ongelijkheid en corrupte leiders, rijk geworden door de handel met de uitbuitende landen.

Door al deze ellende zoeken steeds meer mensen hun heil elders: als asielzoeker of vluchteling belanden ze ook in ons land. Belangrijk dus om deze landen te helpen aan betere levensomstandigheden zodat ze hun eigen voedsel produceren en er meer banen zijn voor de inwoners. Juist daarom werken Wereldwinkels aan Fair Trade: eerlijke handel, waarin de zwakkere partijen een leefbaar loon krijgen voor wat ze produceren.

Maar omdat het in Borne feest is met de Melbuuln dagen trekt u bij Wereldwinkel Borne op zaterdag en zondag wél aan het langste eind door een keer te komen touwtje te trekken in onze kraam: met altijd prijs!