Welkom bij

WereldwinkelBorne.nl

REACTIE DOPPER OP ONDERZOEK WATERFLESSEN

WATERFLESSEN NIET AFWASSEN IN VAATWASMACHINE

https://radar.avrotros.nl/artikel/waarom-het-niet-slim-is-om-je-drinkfles-in-de-vaatwasser-te-stoppen-60608

Uit onderzoek zou blijken dat er gevaarlijke stofffen vrijkomen bij het veelvuldig afwassen van waterflessen in de vaatwasser. Ook bij Doppers. Dopper bestrijdt dit hieronder.

Hier eerst het onderzoek, daarna de reactie van Dopper:

De drinkfles die je elke dag gebruikt moet weer eens schoonmaakt worden, dus je stopt hem in de vaatwasser. Klinkt onschuldig, maar volgens nieuw onderzoek uitgevoerd op verzoek van Stichting Tegengif is dat het allerminst. 

Merendeel bevat gevaarlijke stoffen

Stichting Tegengif onderzocht 39 herbruikbare plastic drinkflessen die verkocht worden op de Europese markt. Zo zijn er flessen uit Nederland, Denemarken, Spanje, Tsjechië en Litouwen getest.

De flessen gingen tien dagen lang tweemaal per dag de vaatwasser in. Na elke vaatwasbeurt is een chemicaliëntest gedaan op het water dat na de wasbeurt in de fles werd bewaard. En wat blijkt? In meer dan de helft van alle flessen is de hormoonverstorende stof DiBP aangetroffen. 

Als nulmeting zijn 39 andere flessen niet met de vaatwasser gewassen. In de flessen die niet met de vaatwasser gewassen zijn is geen DiBP gevonden. 

Hormoonverstorende stoffen

Annelies de Boer, voorzitter van Stichting Tegengif, vindt de resultaten van de studie zorgelijk. “De stof die ons het meeste opvalt is DiBP.  We weten van deze stof dat die effect heeft op de hormoonhuishouding in ons lichaam.” Vandaar dat DiBP ook wel hormoonverstorende stoffen worden genoemd. 

“Het is bekend dat deze stoffen bij mannen een remmende werking hebben op de productie van het mannelijk hormoon testosteron”, zegt Jorke Kamstra, universitair docent hormoonverstorende stoffen aan de Universiteit van Utrecht.

“In dierproeven is er misvormingen in de plasbuis en het niet goed indalen van de zaadballen geobserveerd. Ook bij mensen zijn er gevolgen voor de reproductieorganen gevonden”, aldus Kamstra. 

Onbekende stoffen

Misschien nog verontrustender dan de DiBP die vrij is gekomen zijn de 300 andere stoffen waarvan de onderzoekers helemaal niet weten wat ze zijn. De Boer vertelt: “We weten dus niet welke stoffen dit zijn en wat ze doen. Eigenlijk zijn plastics daarmee een black box; je weet niet precies wat erin zit.” 

Expert Kamstra onderschrijft deze conclusie. “Het zouden stoffen kunnen zijn die niks met ons doen, maar ze zouden ook schade aan kunnen richten. We weten het simpelweg niet.”

Wat moet je doen?

Wat als je al zo’n herbruikbare drinkfles gebruikt? Stichting Tegengif raadt aan om een fles te kopen die niet van plastic gemaakt is of om je plastic fles niet meer met de vaatwasser schoon te maken.

 

Hieronder de reactie van Dopper:
Ftalaten, waaronder DiBP (Diisobutylftalaat), worden niet gebruikt in de productie of samenstelling van Dopper Original-flessen. Onze Dopper Original-flessen zijn Cradle to Cradle Certified©.

De materialen van Dopper Original-flessen zijn gecontroleerd op waarborging van de gezondheid voor mens en natuur door een onafhankelijke derde partij als onderdeel van het Cradle to Cradle Certified© Products Program.
Deze partij heeft geoordeeld dat de Dopper-flessen voldoen aan de eisen van het Cradle to Cradle Certified© Products
Program.
Tijdens het Cradle to Cradle Certified©-certificeringsproces is een van de onderdelen waarop gecontroleerd wordt material health. In dat kader wordt onder andere de volledige formulering van kunststoffen en kleurpigmenten door alle materiaalleveranciers gedeeld met, en vervolgens gecontroleerd door, een derde partij, namelijk een assessment body van het Cradle to Cradle Products Innovation Institute. Deze derde partij heeft van alle componenten volledige recepturen ontvangen van onze
leveranciers en geconcludeerd, na beoordeling daarvan in kader van de Cradle to Cradle Certified©-certificering, dat in de Dopper Original-fles in geen enkele receptuur DiBP aanwezig is.
Daarnaast is er voor ieder materiaal een door de leverancier getekend document vereist waarin wordt verklaard welke
stoffen niet in de formulering van het materiaal zijn gebruikt. Deze verklaringen bevestigen dat ftalaten waaronder DiBP niet worden gebruikt in de productie of
samenstelling van Dopper Original-flessen.
Hoe kan het dat er volgens het onderzoek DiBP gevonden is in de Dopper Original-fles als dit er niet in zit?
Uit het onderzoeksrapport blijkt dat er onzorgvuldige onderzoeksmethoden zijn gebruikt, waardoor cross-contamination niet kan worden uitgesloten. Zo is de
Dopper Original-fles tegelijkertijd met 38 andere flessenmerken in de vaatwasser gewassen en zijn bij een ander Dopper Original-testexemplaar tijdens hetzelfde
onderzoek geen sporen van DiBP gemeten.
Kind regards, Met vriendelijke groeten,
Dopper Service - Michel
A: Gonnetstraat 26, 2011 KA Haarlem
The Netherlands
Phone: +31 (0) 23 2049 901
--