Wereldwinkel Borne verkoopt een scala aan producten, vaak met een bijzonder verhaal. U leest ze hier.
Bronzen beeldjes
In Burkina Faso is het gieten van bronzen beelden een eeuwenoud ambacht. De kennis ervan gaat over van leermeester op leerling. De bronsgieters zijn vooral mannen van de Djermée-stam. Zij gebruiken de ‘verloren was’-techniek. Een origineel beeld van was wordt bedekt met klei. Die klei wordt gebakken waarbij de was smelt en wegloopt uit de vorm. Zo ontstaat een mal, waarin brons wordt gegoten. Het gegoten beeld wordt deels bewerkt met koperoxide, voor de mooie kleuren.
Mexicaans keramiek beelden
Uit Mexico zijn er de keramieken damesfiguren. De combinatie van Italiaanse kunst en Mexicaanse kennis van klei en keramiek is de basis van deze unieke handgemaakte collectie. De vrouwen die deze beelden maken, krijgen in de werkplaats een kans om zich zowel persoonlijk als economisch te ontwikkelen. Speciale klei en bakken op 200 graden zorgt voor hardere beelden. Na het bakken schuren en gronden ze de beelden. Ieder beeld krijgt verschillende lagen verf voor een natuurlijke uitstraling. Een matte lak beschermt het beeld. Ieder half jaar ontwerpen de vrouwen nieuwe beelden zodat de collectie steeds verandert.
Stenen beelden uit Zimbabwe
Pas een aantal decennia geleden ontdekte men dat serpentijnsteen heel geschikt is voor het maken van beelden. Met gevoel voor precisie en de juiste verhoudingen vormen de kunstenaars uit deze bijzondere steen diverse familiebeelden. De combinatie van de kleuren, patronen én creativiteit maakt elk beeld uniek. De serpentijnsteen ligt vaak dicht aan de oppervlakte en wordt in brokstukken van verschillende grootte uitgehakt. De kunstenaars ontdoen de gewonnen stenen ter plekke van overtollige scherpe en onregelmatige randen. Een ton serpentijnsteen bevat gemiddeld vijftig brokken voor beelden van ieder circa 30 cm. Een kunstenaar maakt gemiddeld drie beelden per dag. Vrouwen schuren daarna de beelden in een bak met water helemaal glad. Dit schuren kost net zoveel tijd als het creëren van een beeld. Vervolgens gaan de beelden terug naar de kunstenaar die ze verwarmt en met was behandelt. Hierdoor ontstaat de kenmerkende diepe, intense kleur.
Letsdogood sokken maken de wereld een beetje mooier
Wist je dat sokken het minst worden gedoneerd bij kledinginzameling, maar juist het meest nodig zijn? Alleen al in Nederland zijn maar liefst 58.000 mensen afhankelijk van kledinginzameling. Iets simpels als een nieuw paar sokken is voor bijv. daklozen dan ook lastig te krijgen. Wereldwinkel Borne verkoopt nu sokken van Let’s do Goods dat een paar sokken doneert voor ieder paar dat jij koopt!
Let’s do Goods werkt samen met Het Leger des Heils, Quiet en Voedselbanken zodat de sokken dáár terechtkomen waar zij de grootste impact maken. “Een simpele sok maakt een groot verschil. Onze sokken lossen een tekort op, brengen een gesprek op gang over armoede en ongelijkheid én kunstenaars uit de daklozen community die unieke sokkendesigns ontwerpen geven we een podium voor hun verhaal. Dat vertellen ze op het label aan de sokken die zij ontworpen hebben. Dat zijn drie vliegen in één klap, met een simpel paar sokken. Daarom zitten onze sokken nét wat lekkerder”, stelt Niels Hermus van Let’s do Goods, dat werkt vanuit Tilburg. Die kunstenaars ontwerpen unieke designs, wij doneren een kopie van iedere verkochte sok en de koper loopt er flitsend bij met echte kunst op z’n sok. Samen de wereld een beetje mooier maken op onze sokken, is onze missie!”
Niels is Let's do Goods begonnen toen hij bij toeval ontdekte dat sokken het minst gedoneerd worden, maar juist het meest nodig zijn. Het begon allemaal als hobby maar werd een écht sociaal bedrijf. Hij zegde zijn baan op en werd sokkenbaas. Elke grote stad heeft wel een dagbestedingslocatie waar mensen creatief bezig zijn met kunst. Daar worden de sokken ontworpen, in Tilburg worden ze gemaakt en ze worden inmiddels in allerlei winkels verkocht, waarbij dus van elk paar er één naar het Leger des Heils of de Voedselbank gaat. Dus: 1 GEKOCHT = 1 GEDONEERD
SJAAL MET VERHAAL: SJAALS EN VILTEN ACCESSOIRES
Een cadeau voor jou, een toekomst voor vrouwen in Nepal
Het verhaal achter Sjaal met Verhaal begint bij de Nederlandse Inge Hoogesteger, destijds werkzaam bij Randstad, die Nepal in 2013 voor het eerst bezocht en er haar hart verloor aan de mensen daar.
Ze stapte een compleet andere wereld in en werd geraakt door de prachtige bevolking en de schoonheid van de natuur. ‘Een bezoek aan een kinderhuis in Pokhara liet mij inzien dat je zelf geen kinderen hoeft te hebben om toch iets voor een kind te kunnen betekenen. Ook werd ik geraakt door de kracht van de Nepalese vrouwen’, vertelt Hoogesteger. ‘Want voor jezelf en je kinderen zorgen is niet makkelijk in een land waar armoede heerst en zorg en onderwijs niet vanzelfsprekend zijn. Ondanks de zware omstandigheden overheerst de vriendelijkheid en gastvrijheid van de mensen daar.’ Inge wilde iets doen en kocht een aantal sjaals om in Nederland te verkopen. Dat betekende inkomsten voor de vrouwen die de sjaals maken en de opbrengst zou ze doneren aan het kindertehuis. Ze had nog geen idee dat deze actie haar leven en dat van honderden andere vrouwen op zijn kop zou zetten.
Want eenmaal terug in Nederland waren die sjaals binnen een week verkocht. En toen haar omgeving hoorde dat ze nog eens naar Nepal zou gaan, stroomden de bestellingen binnen. Uiteindelijk gaf ze haar baan op en kwam er een pand en een team enthousiaste medewerkers en het bleef niet meer alleen bij sjaals; vloerkleden, onderzetters, sieraden, tassen en allerlei vilten decoraties en speelfiguren werden ingekocht. Allemaal kleurrijk, uniek en handgemaakt. En met de verkoop creëert Sjaal met Verhaal werk voor inmiddels meer dan duizend vrouwen in Nepal en Thailand. Economisch zelfstandig kunnen zijn heeft een enorm positieve impact op hun leven en dat van hun kinderen. Deze missie staat altijd voorop. Als ‘sociale onderneming’ is niet winst het doel, maar middel dat bijdraagt aan een betere wereld. Sjaal met Verhaal steunt daarom verschillende projecten zoals een medische post en het kindertehuis waar het allemaal begon.
Tunesisch keramiek
Het Tunesisch pottenbakken concentreert zich in de stad Sfax vanwege de witte klei en wordt er van generatie op generatie doorgegeven. De witte klei is zeer geschikt voor fijn aardewerk en minder kwetsbaar dan keramiek van rode klei. Er wordt gewerkt in kleine werkplaatsjes aan huis, wat betekent dat vaak alle familieleden betrokken zijn bij het pottenbakken. Het servies bestaat onder meer uit borden, tapasschalen en kannen. Hoewel de decoraties traditioneel ogen, blijven ze eigentijds door aanpassingen in de dessins, vormen en kleuren. Wel wordt alles volgens traditie met de hand geschilderd, met loodvrije verf. De borden en schalen vertonen daardoor wel eens wat verschil in bijv. de grootte van de motieven.
Dit ambachtswerk biedt aan veel ongeschoolden werk: zij zorgen vaak voor de bereiding van de klei, en verdienen geld met het inpakken, opslaan en vullen van de pallets. De arbeiders krijgen een eerlijke prijs en er wordt gewerkt met respect voor het milieu. Alle onderdelen kunnen in de vaatwasser, echter niet in de magnetron of oven.
Hoe wordt het servies gemaakt? Eerst wordt de klei geprepareerd en tot een basisproduct gevormd in mallen. Als de klei hard is, worden de oren en tuiten aangezet. Daarna worden de motieven opengesneden en wordt dit basisproduct gebakken. Bij de familiebedrijven in Sfax wordt het aardewerk gestookt in gasovens. Na de eerste keer stoken wordt het aardewerk met verschillende kleuren glazuur beschilderd. Dit beschilderen staat in hoog aanzien en is vooral het werk van vrouwen. Wanneer het product beschilderd is, gaat het nogmaals de oven in en wordt er daarna in de werkplaats een laag transparante glazuur aangebracht.
Zijde cocon bloemen uit Thailand
Deze prachtige coconbloemetjes zijn een bijproduct van de zijdeteelt. Nadat de zijderups in een vlinder is veranderd, blijven de lege cocons achter. Hier worden de zijdedraden vanaf gehaald en van de resterende lege cocons worden deze bloemetjes gemaakt.
Dit begon bij het Royal Project dat het initiatief was van koning Bhumibol Adulyadej die 70 jaar over Thailand heerste, van 1946 tot 2016. Dit project startte in 1969 om de problemen van ontbossing, armoede en opiumproductie aan te pakken door alternatieve gewassen te promoten. In 006 ontving koning Bhumibol de eerste ‘Human Development Lifetime Achievement Award’ van de Verenigde Naties. Daarmee werden zijn inspanningen om te komen tot meer stabiliteit binnen de parlementaire democratie in Thailand beloond.
Engeltjes van Angels4Angels voor bescherming, troost en geluk
Iedereen heeft op z’n tijd behoefte aan troost, bescherming of geluk. De opbrengst van de troost- beschermings- en geluks-engeltjes van Angels4Angels komt ten goede aan kansarme moeders in Zuid-Afrika.
De zogenaamde Bengeltjes worden vervaardigd door kansarme moeders uit Zuid-Afrika. Stichting Angels4Angels helpt mensen uit de krottenwijk Thembalethu (Westkaap, Zuid-Afrika), aan werk en betere leef- en woonomstandigheden. Marieke Bunnik is de drijvende kracht achter Angels4Angels. Ze werkt al jaren in zuidelijk Afrika. Ze beseft dat ze bevoorrecht is dat haar wiegje ooit in Nederland stond, en heeft daarom oog voor de kansarme en minderbedeelde medemens. Dit was haar drijfveer voor het opzetten van Stichting Angels4Angels. Haar ervaring als sieradenontwerpster brengt ze over op kansarme moeders uit Thembulethu. Ze ontvangen hiervoor een loon, waarmee ze kunnen voorzien in hun dagelijkse behoeften.
DROMENVANGERS EN HUN SYMBOLISCHE BETEKENIS
Dromenvangers zijn al lang verweven met de culturen en tradities van inheemse volkeren over de hele wereld. Deze prachtige kunstwerken hebben een symbolische betekenis en zien er mooi uit.
Oorspronkelijk werden dromenvangers gebruikt door verschillende inheemse stammen in Noord-Amerika, zoals de Ojibweg, Lakota en Cree. Later kwamen ze ook bij andere inheemse culturen voor. Volgens de overlevering zouden dromenvangers 's nachts boven iemands bed worden gehangen om boze dromen te vangen, terwijl goede dromen door het web glijden en de slaper bereiken.
Het ontwerp van een dromenvanger is niet willekeurig, maar heeft symbolische betekenissen. De cirkel vertegenwoordigt de oneindigheid van het leven, terwijl het web staat voor de weg van het leven en de verschillende paden die we bewandelen. De kralen die vaak aan het web zijn toegevoegd, worden beschouwd als de dromen die worden gevangen, terwijl de veren die onderaan hangen, fungeren als een ladder waarmee goede dromen naar de dromer kunnen afdalen.
Hoewel dromenvangers tegenwoordig vaak worden gezien als trendy decoratie is het essentieel om de culturele achtergrond en betekenis ervan te respecteren. Voor veel inheemse gemeenschappen zijn dromenvangers heilige objecten die diep geworteld zijn in hun spirituele praktijken en wereldbeeld.
In een tijd waarin mensen op zoek zijn naar betekenis en verbondenheid, blijven dromenvangers een bron van inspiratie en fascinatie. Hun symboliek van bescherming, wijsheid en hoop spreekt tot een breed publiek en herinnert ons eraan om de rijke culturele tradities te eren waaruit ze voortkomen.
Klankschalen en cimbalen
Je ziet ze soms staan bij Wereldwinkels, maar waar dienen klankschalen en cimbalen voor? In ons land worden ze vooral gebruikt voor meditatie en het bevorderen van de concentratie. Oorspronkelijk komen ze uit Tibet en dan specifiek uit de boeddhistische gebieden in de Himalaya. Daar zijn de klankschalen een oud hulpmiddel voor genezing en meditatie.
Een behandeling met klankschalen vermindert overprikkeling van de zintuigen. Deze therapie zorgt ervoor dat je weer tot rust komt waardoor ook lichamelijke en psychische klachten door stress verdwijnen. Het vervaardigen van klankschalen is een oud ambacht, dat tegenwoordig bijna niemand meer beheerst. Klankschalen zijn samengesteld uit meerdere metalen. Volgens overlevering uit 7 metalen, één voor elke vroeger bekende planeet. Goud voor de Zon, zilver voor de Maan, kwik voor Mercurius, koper voor Venus, ijzer voor Mars, tin voor Jupiter en lood voor Saturnus.
Hoe ga je om met een klankschaal? Zet de klankschaal op de vlakke hand of op een kussentje en sla hem dicht onder de rand aan. Luister en let daarbij op wat je voelt, wat de klank met je doet. De klankschaal kan ook met de hand aangeslagen worden. Een aanzwellende toon krijg je wanneer je de klankschaal op de gestrekte hand plaatst en met de andere hand, met de klepel rechtop, langzaam en gelijkmatig, met lichte druk langs de buitenrand van de klankschaal strijkt. Het kost enige oefening! Elke klankschaal heeft een eigen karakter. Neem de tijd om uit te zoeken waar je je prettig bij voelt. Grotere schalen hebben een diepere en langer aanhoudende klank dan kleine.
Cimbalen, heel kleine bekkens, geven een indringende reinigende klank, vooral als ze vlak tegen elkaar worden aangeslagen. De tonen zijn zachter als je de cimbalen los aan hun leren bandje laat bungelen en zo tegen elkaar aanslaat. Je hoort dan een spel van boventonen, dat ontstaat door het geringe verschil in toonhoogte van beide cimbalen.
Decoraties van scrap metal
Scrap metalen decoraties worden gemaakt van gerecycled afvalmetaal afkomstig van onder meer oude apparaten, auto-onderdelen en bouwmaterialen. Het recyclen van schrootmetaal vermindert afval, bespaart natuurlijke hulpbronnen en voorkomt de productie van nieuw metaal. Het is mooi te zien wat allemaal wel niet gemaakt kan worden van scrap metal: bijv. vogels, kippen, hanen en eenden.
Happy soaps
De inhoud van een fles shampoo bestaat voor het grootste deel uit water. Haal dat eruit en je hebt geen plastic fles meer nodig, bedachten de broers Marcel en Marco Koers. Hun bedrijf HappySoaps maakt behalve shampoobars inmiddels 175 andere verzorgingsproducten. Plasticvrij en zonder dierlijke ingrediënten. Zo zijn er stukken bodyzeep, conditioner in diverse geuren en kleuren. De aanschafprijs lijkt wat hoog, maar met bijv. één shampoobar doe je wel net zo lang als met drie plastic flessen shampoo.
Doppers: waterflessen met een missie
De missie van Dopper is om mensen de mogelijkheid te bieden om herbruikbare flesjes te verkiezen boven single-use waterflesjes om zo de waterbronnen van de wereld de beschermen. Waarom wegwerp flessen gebruiken als je met een Dopper gewoon kraanwater kunt drinken. En kraanwater is net zo gezond als mineraalwater, maar veel goedkoper!
De originele Dopper is BPA-vrij én gemaakt van 100% recyclebaar plastic. Je kunt dus met een gerust hart genieten van jouw waterfles! Daarnaast zijn de herbruikbare Dopper flessen ook ftalaatvrij en duurzaam geproduceerd met gebruik van windenergie.
De Dopper is zo populair omdat hij duurzaam en veelzijdig is. Zo is de Dopper verkrijgbaar in verschillende maten van 350 ml tot maar liefst 1,1 L. Hierdoor is er wel een Dopper te vinden voor iedere gelegenheid. Ook kun je kiezen uit verschillende materialen. En heel veel kleuren Dopper!
Edelstenen en mineralen
Ook deze verkopen we in onze wereldwinkel. Edelstenen zijn natuurlijke mineralen die een werking hebben op onze geest, lichaam en gevoelens. Er zijn verschillende soorten edelstenen die elk een eigen betekenis en eigenschap hebben. Enkele voorbeelden van edelstenen en hun werking zijn:
- Bergkristal: een heldere steen die zorgt voor evenwicht en helderheid in de geest.
- Agaat: een dichte steen die helpt om beter te aarden en verbonden te zijn met de werkelijkheid.
- Rozenkwarts: een doorschijnende steen die werkt op het gevoel en liefde bevordert.
- Kom maar eens kijken wat we in huis hebben!
Prachtige wanddecoraties in de winkel
Op zoek naar iets bijzonders aan de muur? Dit zijn wat voorbeelden. Telkens hebben we weer andere decoraties in onze winkel.
Happy Lona
Handgemaakte sieraden uit Turkije en India
Happy Lona werkt met diverse kleine ateliers in Istanbul en India waar onderstaande sieraden met de hand worden gemaakt.
Het werkt samen met bedrijven waar inzicht wordt gegeven in het hele productieproces, eerlijke lonen worden betaald en aandacht wordt besteed aan de werkcultuur en arbeidsomstandigheden.
De broches worden allemaal in India met de hand gemaakt, geborduurd met diverse materialen, zoals glaskraaltjes, zijde draad en pailletten.
De oorbellen zijn gemaakt van messing dat daarna verguld wordt met 18 - 24 karaat goud. In de sieraden worden halfedelstenen, zoetwaterparels, hydro quartz en synthetische cateye steen verwerkt.Alle sieraden zijn nikkelvrij!
Een greep uit ons (H)eerlijke assortiment
Sieraden & accessoires: een persoonlijk tintje
Onze winkel heeft een grote collectie handbewerkte zilveren sieraden, sjaals en originele tassen. Bekijk ons mooie aanbod aan armbanden, colliers, hangers, oorbellen, ringen, kettingen en portemonnees. Je vind er persoonlijke cadeaus voor elke gelegenheid.
Woonaccessoires en siervoorwerpen
Wie verrassend uit de hoek wil komen, vindt bij de Wereldwinkel volop inspiratie. Prachtige zwartstenen beelden uit Zimbabwe, witstenen beelden uit Kenia, houtsnijwerk uit Thailand of Equador, aardewerk uit Sri Lanka, porselein uit Vietnam en felgekleurde blikken beesten uit Indonesië. Ook fraaie zeepstenen vriendenkringen uit Mexico en leuke dromenvangers en mobiles uit landen als Indonesië en Vietnam in de prachtigste kleuren vindt u bij ons in soorten en maten.
Koken en tafelen - (h)eerlijke foodproducten
We verkopen ook food-producten, bijna allemaal met het Max Havelaar keurmerk: een teken van eerlijkheid en duurzaamheid. Omdat steeds meer fairtrade voedingsmiddelen in de supermarkten te koop zijn leggen wij ons vooral toe op koffie, thee en eerlijke chocolade. Met name met kerst en Pasen hebben we vaak extra veel lekkers in huis.
Wierook en kaarsen
Al duizenden jaren branden mensen wierook omdat het lekker ruikt. En omdat geuren je stemming kunnen veranderen. Musk voor een actief begin van de dag. Passiebloem voor inspiratie. En nog vele geuren meer! Oorspronkelijk afkomstig uit het Midden-Oosten, nu vaak uit India of Nepal. Leuk om te kiezen wat bij jou past. Kom eens naar de Wereldwinkel voor een probeerdoosje. Je vindt er ook wierookhouders van zeepsteen, keramiek of hout. Of parfums en aromalampjes. Leuke cadeautjes voor jezelf of iemand anders. Met de hand gemaakt door trotse mensen. Zij kunnen hun eigen bruidsschat verdienen, dankzij jouw aankoop. Ook bieden we een ruime keus aan kaarsen.
Kaarten voor het goede doel
De Wereldwinkel Borne verkoopt eveneens kaarten van UNICEF, het kinderfonds van de Verenigde Naties en van Floris. Deze laatste zijn gemaakt van gerecycled papier en de opbrengst komt ten goede aan ziekenhuiszorg in Indonesië.
Nieuw in de winkel zijn de kaarten gemaakt in het Pandipieri Centre. Het Pandipieri Centre is de basis van een breed scala aan gezondheidsprogramma’s dat door de lokale gemeenschap wordt uitgevoerd. Daarbij spelen voorlichting en de opleiding van lokale gezondheidswerkers een grote rol.