Welkom bij

WereldwinkelBorne.nl

KORTING OP ALLE TUNESISCH SERVIES

TUNESISCH SERVIES MET EEN BIJZONDER VERHAAL

Wereldwinkels verkopen fairtrade en eerlijke cadeaus voor elke leeftijd, elke gelegenheid en elke beurs. En elk cadeau heeft een verhaal over de makers of de achtergrond ervan. Hier het verhaal over Tunesisch keramiek.

Het pottenbakken concentreert zich in de stad Sfax in het oosten van Tunesië. Het traditionele ambacht wordt er van generatie op generatie doorgegeven. De pottenbakkers in Sfax zijn afkomstig uit Djerba en zijn naar Sfax getrokken vanwege de witte klei daar die zeer geschikt is voor fijn aardewerk en minder kwetsbaar dan keramiek van rode klei.

De werkplaatsjes zijn aan huis, wat betekent dat vaak alle familieleden betrokken zijn bij het pottenbakken. Het servies bestaat onder meer uit borden, tapasschalen en kannen. Hoewel de decoraties traditioneel ogen, blijven ze eigentijds door aanpassingen in de dessins, vormen en kleuren. Wel wordt alles volgens traditie met de hand geschilderd, met loodvrije verf. De borden en schalen vertonen daardoor wel eens wat verschil in bijv. de grootte van de motieven. Dit handwerk is gelijk de charme van het product en bewijst dat het niet zo van de lopende band rolt.

In Tunesië is veel werkloosheid en voor velen is scholing onbereikbaar. Dit ambachtswerk biedt ongeschoolden werk: zij zorgen vaak voor de bereiding van de klei, en verdienen geld met het inpakken, opslaan en vullen van de pallets. De arbeiders krijgen een eerlijke prijs. Wereldwinkels onderhouden duurzame handelsrelaties met de producenten en er wordt gewerkt met respect voor het milieu.

De serviesonderdelen zijn zowel functioneel als decoratief. Met dit servies creëer je een sfeervolle tafel waar de gerechten of ander lekkers goed tot hun recht komen. Veel schalen en borden kunnen worden opgehangen aan de muur. Alle onderdelen kunnen in de vaatwasser, echter niet in de magnetron of oven.

Hoe wordt het servies gemaakt? Eerst wordt de klei geprepareerd en tot een basisproduct gevormd in mallen. Als de klei hard is, worden de oren en tuiten aangezet. Daarna worden de motieven opengesneden en wordt dit basisproduct gebakken. Bij de familiebedrijven in Sfax wordt het aardewerk gestookt in gasovens. Na de eerste keer stoken wordt het aardewerk met verschillende kleuren glazuur beschilderd. Dit beschilderen staat in hoog aanzien en is vooral het werk van vrouwen. Wanneer het product beschilderd is, gaat het nogmaals de oven in en wordt er daarna in de werkplaats een laag transparante glazuur aangebracht. Dan worden de producten nog een keer gestookt en is het product verkoop-klaar. De verkoop zorgt voor een flinke uitbreiding van de werkgelegenheid voor de gehele familie. Het zelf geld kunnen verdienen geeft de mensen bovendien een gevoel van zelfrespect en helpt vele families. Dit mooie servies heeft dus met recht een plekje in de Wereldwinkel.