GEBAKKEN RIJSTNOEDELS MET KIPSPIESJES
Voor 4 personenBereidingstijd: ca. 25 minuten
Ingrediënten
- 1 courgette
- 200 g kipfilet, in stukjes
- scheutje (kokos)olie
- 1 zak kroepoek
En van Fair Trade Original:
- 1 pak (Zilvervlies) Rijstnoedels
- 1/2 flesje Woksaus Soy Ginger
- 1 blikje ananasstukjes, uitgelekt
- scheutje Sojasaus
- Sambal Badjak
Bereidingswijze
- Bereid de rijstnoedels volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
- Schaaf van de courgette lange, brede linten met behulp van een kaasschaaf. Gooi het binnenste deel, de zaden, weg. Marineer de courgettelinten in de woksaus.
- Neem de courgettelinten uit de saus en voeg de kipstukjes bij de soy ginger saus. Maak van de courgettelinten rolletjes en rijg ze om en om met de ananasstukjes en de gemarineerde kipstukjes aan de satéstokjes.
- Verhit een grillpan en grill de spiesjes rondom tot de kip goudbruin en gaar is. Verhit intussen in een wok een scheutje olie en bak noedels.
- Voeg sojasaus en sambal naar smaak toe en serveer bij de spiesjes. Lekker met kroepoek en limoenwater.
Wijntip: Pinotage (rood), Zuid-Afrika, Fair Trade Original
PINDASOEP RECEPT
Ingrediënten
2 el plantaardige olie
1 prei, in ringen en gewassen
2 kippenbouillonblokjes
4 schijfjes limoen
1 struik paksoi, uiteinden verwijderd en in repen gehakt
1 bakje taugé (150 g)
250 g Noorse garnalen
kroepoek naturel
En van Fair Trade Original (te koop in onze winkel):
4 tl Sambal
1/2 pot Pindakaas
1/2 blik Kokosmelk
Bereidingswijze
- Breng ca. 2 liter water aan de kook.
- Verhit 2 eetlepels olie in een soeppan en voeg de sambal toe. Fruit de sambal enkele minuten.
- Voeg de preiringen toe en fruit even mee.
- Giet 850 ml van het gekookt water in de soeppan en voeg de bouillonblokjes, pindakaas, kokosmelk en de schijfjes limoen toe.
- Roer alles goed door elkaar en laat de soep enkele minuten zachtjes koken.
- Was de paksoi en taugé in een vergiet en giet het overige gekookte water over de groenten heen.
- Verdeel de paksoi, taugé en garnalen over 4 soepkommen en giet er de hete soep op.
- Serveer met de kroepoek.
EET SMAKELIJK!---------------------------------------------------------------
Gadogado met ei en pandanrijst
Ingredienten:
- 300 g Pandanrijst (verkrijgbaar in onze wereldwinkel)
- 1 kleine bloemkool, in roosjes
- 4 eieren
- 2-3 el Piri piri olie
- 2 bosui, in ringen
- 1 chinese kook, fijngesneden en gewassen
- 3 volle el pindakaas (verkrijgbaar in onze wereldwinkel)
- 1 el ketjap manis (verkrijgbaar in onze wereldwinkel)
- 2 knoflooktenen, geperst
- Oosters strooisel naar keuze bijv. seroendeng
Bereidingstijd:
Ca. 20 minuten
Type gerecht en aantal personen:
Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereidingswijze:
Kook de rijst volgens eenvoudige bereidingswijze op de verpakking. Stoom intussen de bloemkoolroosjes in een vergiet boven de pan met rijst beetgaar. Breng tegelijkertijd een steelpannetje met koud water en 4 eieren net aan de kook en kook de eieren tot ze hard zijn (circa 6 minuten). Giet de eieren af en laat ze schrikken onder koud stromend water. Verhit de piri piri olie in een wok en roerbak de gestoomde bloemkoolroosjes, bosui en chinese kool kort. Verhit in een steelpannetje pindakaas, ketjap en knoflook en voeg zoveel water toe tot er een mooie dikke gladde saus ontstaat. Pel de eieren en halveer.
Serveer de groenten en rijst, eieren en pindasaus en garneer met oosters strooisel.
ZOMERSE BURGER de luxe met ANANAS
Ingrediënten
- 1 blik ananas op sap, uitgelekt (verkrijgbaar in onze wereldwinkel)
- Sweet Chili Saus (verkrijgbaar in onze wereldwinkel)
- Zout en Peper (verkrijgbaar in onze wereldwinkel)
- Scheutje Olijfolie extra vierge (verkrijgbaar in onze wereldwinkel)
- 4 hamburgers
- 1 krop sla
- 1 turks brood
- 100 gram bacon
- 4 el mayonaise
Bereidingstijd
Ca. 20 minuten
Type gerecht en aantal personen
Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereidingswijze
- Verhit de grillpan
- Snijd het brood in gelijke stukken en snijd deze overdwars open.
Rooster de snijvlakken van het brood op de hete grill.
- Leg de plakjes bacon op de grill en bak ze knapperig.
- Snijd de aubergine in dunne plakken en bestrijk ze met wat olijfolie en bestrooi met zout en peper
- Grill de aubergine en de ananasschijven aan beide kanten.
- Grill dan de burgers aan beide zijden bruin en gaar.
- Zet alle ingrediënten in schaaltjes op tafel of serveer als gestapelde burger.
Lekker met sweet chili saus!
RECEPT (H)eerlijk eten
Lekker eten en tegelijk de wereld een beetje eerlijker maken
Muffins met stukjes chocolade
Deze muffins kun je maken met de speciale kant- en- klaar mix van
Fair Trade.
Deze mix is gemaakt met fairtrade rietsuiker en is rijkelijk gevuld
met fairtrade chocoladestukjes.
De Mix voor Muffins is te koop in de Wereldwinkel.
Inhoud verpakking: Mix voor Muffins met stukjes chocolade, 12 bakvormpjes
Zelf toevoegen: 100 gr boter of margarine, 2eieren, 50 ml water
Bereidingstijd: 10 minuten
Keukengerei: mixer met gardes
Voorbereiding:
1. Breng de eieren en de boter ( of margarine)op kamertemperatuur.
2. Haal de bakplaat uit de oven en plaats de bakvormpjes hierop.
3. Verwarm de oven voor:
- Electrische oven : 200 ºC
- Hetelucht oven: 180 ºC
- Gasoven: stand 4-5
Bereiding beslag:
1. Doe de mix voor muffins in een beslagkom, voeg de boter (of margarine),
de eieren en het water toe en meng alles met de mixer op lage snelheid
goed door elkaar.
2. Mix het geheel nog 3 minuten op middelhoge snelheid tot een glad beslag.
3. Verdeel het beslag met 2 eetlepels over de 12 muffinvormpjes.
Bakken:
1. Plaats de bakplaat met muffins in het midden van de voorverwarmde oven.
2. Bak de muffins gaar in ca. 15 minuten.
3. De muffins zijn gaar als u met uw vinger licht op de muffin drukt en deze terugveert.
4. Laat de muffins na het bakken goed afkoelen.
Variatietip:
Snijd ± 6 stuks Fair Trade Original Fudge in kleine stukjes en meng dit door het beslag.
Het Fairtrade /Max Havelaar keurmerk is de onafhankelijke garantie dat
de suiker en de cacao voor deze bakmix zijn ingekocht volgens inter-
nationale Fairtrade voorwaarden
Ook Nederlandse vaders mogen (H)eerlijk genieten!
Cappuccino en Chocolade Muffins
Ingrediënten
o 1 el Fijngemalen koffie
o 125 gram Cacaopoeder
o 150 ml Zure room
o 170 gram Cakebloem
o 170 gram Fijngehakte chocolade
o 2 Eieren (maat M)
o 2,5 tl Bakpoeder
o 200 ml Volle melk
o 275 gram Ongebleekt meel
o 6 el Zachte ongezouten boter (84 gram)
o 60 gram Bruine suiker
o 2 Sinaasappels (alleen de geraspte schil)
o Snufje Zout
Materialen Cappuccino en Chocolade Muffins
1. Verwarm de oven voor op 175 ° C en plaats in elk vakje van het blik een papieren bakvormpje. Houdt de gehakte chocolade en de sinaasappel rasp even apart.
2. Meng in de ene beslagkom alle droge ingrediënten goed door elkaar.
3. Meng in de andere beslagkom de natte ingrediënten tot een gladde massa.
4. Spatel in maximaal 10 roerbewegingen de droge ingrediënten en geraspte sinaasappelschil en gehakte chocolade in de kom door de natte ingrediënten.
5. Vul alle vakjes van het muffinblik tot ongeveer tweederde en bak de muffins gaar en goudbruin in 15 tot 20 minuten.
6. Laat de muffins na het bakken volledig afkoelen op een rooster.
bron: www.culcakesenmuffins.nl
Door te koken met producten van Oxfam Fair Trade breng je de wereld op je bord. Laat je inspireren door onze recepten, en haal zo het zuiden in je keuken.
Een snelle hap, een feestelijke cocktail of een heuse wintermaaltijd : je vindt het allemaal in onze receptendatabank.
- Hapjes
- Voorgerecht
- Soep
- Salades
- Hoofdgerecht - vis
- Hoofdgerecht - vlees
- Hoofdgerecht - vegetarisch
- Nagerecht & gebak
Nog meer recepten vind je in onze fairtradekookboeken.
voor meer recepten zie: http://www.fairtrade.nl/recepten